Zdrowe produkty w codziennej diecie

Zdrowe produkty w codziennej diecie

Nasza codzienna dieta powinna się składać przede wszystkim ze zdrowych i pełnowartościowych produktów, które dostarczają wiele witamin i minerałów. Dzięki temu poprawia się nasze samopoczucie, czujemy się lepiej i mamy więcej energii każdego dnia. Jakie produkty są szczególnie warte uwagi i powinny znajdować się w naszym codziennym jadłospisie? Sprawdź nasze propozycje!

Zielona herbata - poznaj jej właściwości

Herbata zielona liściasta jest niezwykle zdrowa i korzystnie wpływa na cały nasz organizm. Przede wszystkim, posiada wiele witamin i minerałów. Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza przede wszystkim związkom polifenolowym. Działają one antyoksydacyjnie i wykazują działanie antynowotworowe. Z kolei flawonole występujące w zielonej herbacie działają przeciwmiażdżycowo. Ogromną zaletą zielonej herbaty jest fakt, że może pobudzać tak samo jak kawa. W jej składzie znajduje się bowiem teina, która działa podobnie, jak w kofeina. Poprawia koncentrację i sprawia, że nie jesteśmy senni. Codzienne picie filiżanki zielonej herbaty może mieć zatem wiele pozytywnych korzyści dla naszego organizmu.

Dlaczego warto jeść borówki?

Borówki to owoce, które posiadają wiele właściwości korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Przede wszystkim przeciwdziałają powstawaniu komórek nowotworowych. Posiada wiele witamin i minerałów. Pozytywnie wpływa na narząd wzroku, chroni przed rozwojem Alzheimera, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. To tylko niektóre z wielu korzyści tego owocu. Dodatkowo, każdy może uprawiać borówkę w swoim ogrodzie. Wystarczy zaopatrzyć się w krzak borówki amerykańskiej. Cena jest uzależniona od konkretnej odmiany. Borówki są świetnym dodatkiem do jogurtu, owsianek, koktajli, lodów, a także świetnie smakują samodzielnie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Z pewnością powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Mleko roślinne - tylko dla wegan?

Mleko roślinne jest najczęściej używane przez osoby będące na diecie wegańskiej. Jednak mleka roślinne posiadają wiele cennych właściwości, dlatego powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Ich ogromną zaletą jest fakt, że dostępne są różne rodzaje, a każde z nich charakteryzuje się innym smakiem. Do najbardziej popularnych można zaliczyć mleko migdałowe, ryżowe czy owsiane. Są zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne mleko krowie, a także są doskonałym źródłem białka i błonnika. Stanowią świetny dodatek do owsianek, koktajli, słodkich wypieków czy naleśników. Świetnie nadają się również do kawy.