Zdrowa dieta kluczem do sukcesu
Największe koncerny na świecie kuszą nas hamburgerami, smażonymi frytkami i kurczakami w panierce na każdym kroku. Oczywiście raz na jakiś czas nie jest grzechem zjeść w fastfoodzie, natomiast nie może być to podstawa naszego żywienia. Zbilansowana dieta pozwoli nam na zdecydowanie lepsze samopoczucie. Ma na to wpływ zarówno obniżona waga, jak również uniknięcie uczucia ciężkości.
Bez zwierzęcych produktów
Tradycyjne polskie obiady w dużej mierze składały się z dużej liczby tłuszczu, ograniczonego doboru warzyw oraz mięsa. Najczęściej przyjmowało ono postać kotletów schabowych, mielonych, gulaszu oraz zrazów i bitek. Dzięki znacznie szerszym możliwościom wyboru, jesteśmy w stanie bez większych problemów przejść na dietę, z której całkowicie wyeliminujemy mięso. Niektórzy idą o krok dalej i rezygnują w stu procentach ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie wybierają mleko owsiane nad tradycyjnym, oraz warzywa zamiast jajek, które pomimo braku mięsa także pochodzą od kur lub innych ptaków. Takie światopoglądowe wybory są możliwe w dużej mierze dzięki rozwojowi technologii żywności.
Pierwsze kroki od rana
Wstawianie lewą nogą to oczywiście mit, jednak niektóre nawyki żywieniowe mogą zdecydowanie ułatwić funkcjonowanie od pierwszych promieni słońca. Mnóstwo osób zaczyna swój dzień od zastrzyku kofeiny. Tradycyjna mała czarna może smakować zupełnie inaczej, w zależności od jej jakości oraz rodzaju. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem w kuchni będącym synonimem doskonałego smaku jest kawa ziarnista Arabica. Można ją pić w wielu różnych konfiguracjach. Niektórym wystarczy zalanie kawy wodą, czyli standardowa czarna. Dla tych, którzy uznają taką opcję za zbyt gorzką, znajdziemy wiele możliwości złagodzenia, na przykład poprzez dodanie śmietanki, cukru, czy też nawet miodu.
Świeże owoce prosto z krzaka
Lato jest bez cienia wątpliwości najlepszym okresem do przerzucenia się na zdrowe nawyki żywieniowe. Zebranie bardzo różnych owoców nie stanowi żadnego wyzwania. Ma na to wpływ oczywiście bardzo przyjemny klimat do dojrzewania w Polsce na przełomie lata i jesieni. Możemy wybrać z wielu różnych możliwości - od malin, przez truskawki, aż po krzak borówki amerykańskiej. Cena zależy w dużej mierze od jakości zbiorów. Niektóre anomalie atmosferyczne, takie jak gwałtowne burze lub afrykańskie upały mogą w dużej mierze zaważyć na jakości zbiorów, przez co znacznie mniej owoców może być dostępnych na rynku.