Wegańska cukiernia. Czy warto ją otworzyć?

Wegańska cukiernia. Czy warto ją otworzyć?

Weganizm już dawno przestał być tylko modą, a stał się bardzo wartościowym i popularnym stylem życia. Z tego powodu w branży gastronomicznej pojawił się trend na dania wegańskie. Coraz więcej restauracji oferuje tego typu kuchnię, a w ślad za nimi poszły także kawiarnie i cukiernie. Czy warto otworzyć cukiernię wegańską?

Cena nie gra roli

Dla wegan najważniejsza jest ich ideologia i ogólna kondycja organizmu. Trzeba przyznać że produkty wegańskie są o wiele droższe od tych, które zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego. Weganie najczęściej robią zakupy w sklepach z żywnością ekologiczną, które oczywiście nie należą do najtańszych. Wegańskie restauracje również nie posiadają w menu potraw, których równowartość odpowiada np. pizzy czy wołowym burgerom. Wynika to z faktu, że składniki dla wegan są po prostu trudne w zdobyciu i mimo rosnącej popularności, produkowane są przez nieliczne koncerny, zazwyczaj zagraniczne. Plusem jest fakt, że weganie są w stanie zapłacić więcej za produkty i dania, które im odpowiadają.

Na rynku gastronomicznym otwiera się coraz więcej cukierni dla wegan, a zatem jest to biznes rentowny i rozwojowy. Jeśli zastanawiasz się nad własnym lokalem, warto wcześniej zbadać rynek i sprawdzić, czy w okolicy nie działa już podobne miejsce. Pamiętaj, że wegańskie słodkości nie są zarezerwowane tylko dla osób nie jadających produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańska cukiernia, Sopot czy Warszawa – tego typu miejsca bardzo chętnie odwiedzają także osoby, które jedzą mięso i nabiał.

Torty na zamówienie

O ile z zakupem wegańskiego ciasta czy deseru nie ma obecnie większych problemów, o tyle zamówienie okazjonalnego tortu często wiąże się z licznymi trudnościami. Mimo rosnącej popularności weganizmu, wciąż funkcjonuje zbyt mało cukierni, które oferują tego typu torty, podczas gdy potrzeby są naprawdę duże. Wegańskie torty na zamówienie to wciąż luka na rynku, która nie została jeszcze zapełniona. Z tego powodu warto zastanowić się nad wprowadzeniem tego typu usług do swojej cukierni. Wegańskie torty urodzinowe, rocznicowe, a może weselne? Możliwości jest naprawdę wiele! Co ważne, przy tego typu wypiekach można śmiało eksperymentować i pokusić się o niestandardowe rozwiązania i smakowe połączenia. Pistacje z makiem, miód z maliną, a może wegańska czekolada z ryżem? Tylko od ciebie zależy, czym zaskoczysz swoich przyszłych klientów! Najważniejsze, aby wyróżnić się na tle konkurencji i proponować zainteresowanym to, czego jeszcze nikt im wcześniej nie zaproponował.