Trzy pyszne propozycje, które Cię zaskoczą!
Kuchnia to serce każdego domu. To właśnie w tym pomieszczeniu powstają najpyszniejsze ciasta, zupy, obiady czy przetwory. Choć tradycyjne smaki są najchętniej przez nas wybierane, czasem warto pokusić się o mały eksperyment. Jakich trzech produktów nie może zabraknąć w kuchni każdego odkrywcy smaków? Podpowiadamy!
Ser Violife — nie tylko dla wegan
Żywność wegańska zyskuje coraz większą popularność, również w kręgach mięsożerców. Szczególnym uznaniem cieszy się ser Violife, powstający na bazie skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej oraz oleju kokosowego. Ten wyjątkowo aromatyczny produkt będzie idealnym dodatkiem do pizzy, tostów czy makaronu.
Oprócz walorów smakowych ser Violife posiada jeszcze jedną zaletę — jego produkcja jest przyjazna dla środowiska. Produkty tej marki mają aż o połowę mniejszy ślad węglowy. Uprawa wszystkich składników zajmuje zaś jedynie jedną trzecią ilości pól, które byłyby potrzebne do wyprodukowania tradycyjnego sera. Produkt ten pokochają zatem wszyscy, którzy szczególną wagę przywiązują do dobra naszej planety.
Kawa indyjska — smak i aromat, które Cię uwiodą
Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie poranka. Ten aromatyczny, kofeinowy napar kojarzony jest głównie z Brazylią, która jest największym producentem kawy na świecie. Nie oznacza to jednak, że jedynym!
Mieszanki pochodzące z innych krajów mogą mieć do zaoferowania więcej niż klasyczna mała czarna. Kawa indyjska jest tego idealnym przykładem. Ziarna kawowca hodowanego w Indiach mają wręcz wymarzone warunki wzrostowe, co przekłada się na ich wyjątkowy smak i aromat. W kawie z tego regionu wyraźnie wyczuwalne są nuty orzechowe, tytoniowe, a nawet lekko drewniane. Orientalnego smaku dodają aromaty pieprzu, kardamonu oraz goździków. Wszystko to składa się na wyjątkową kawę, która przeniesie Cię, choć na chwilę do orientalnych, pachnących Indii.
Sadzonki borówek amerykańskich — owoce prosto z krzaczka
Borówka amerykańska jest krzewem, który w ostatnich latach coraz częściej można spotkać w przydomowych ogródkach. Pyszne, ciemnofioletowe owoce dostarczają organizmowi sporej dawki błonnika, witaminy C, K1 oraz manganu. Ponadto ich indeks glikemiczny wynosi zaledwie 53, co oznacza, że mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.
Owoc ten warto mieć więc na podorędziu, nawet jeśli nie posiadasz ogródka czy działki. Sadzonki borówek amerykańskich możesz łatwo nabyć przez internet, a hodowla może ograniczyć się nawet do doniczki na balkonie. Jeśli tylko będziesz kontrolować warunki wzrostowe, to już wkrótce możesz cieszyć się przepysznymi owocami na co dzień.