Trzy garnki, bez których nie obejdzie się żadna kuchnia
Na prezent dla siebie bądź dla najbliższych – na parapetówkę, urodziny, święta czy z okazji odejścia na emeryturę... Każdy powód jest dobry, by wyposażyć kolejną kuchnie w profesjonalny i, przede wszystkim, funkcjonalny sprzęt. Rynek naczyń kuchennych jest jednak ogromny... Zdając sobie z tego sprawę, prezentujemy trzy naczynia stanowiące „must have” dla każdego. Oto one!
Brytfanna – Zwieger i nie tylko
Każda brytfanna w rzeczywistości łączy w sobie dwa nauczania, stanowiąc zarówno alternatywę garnka do pieczenia, jak i patelni. Wysokie brzegi oraz spore rozmiary pozwalają stworzyć smaczny posiłek dla całej rodziny niezależnie od tego, czy mają to być gołąbki, duszone mięso czy zapiekanki makaronowe... To najlepsza z opcji przy gotowaniu potraw jednogarnkowych, ponadto wyjątkowo soczystych i kruchych. Dobrze jest przy tym postawić na produkty sprawdzonych producentów (w szczególności polecamy wytrzymałe i bezpieczne naczynia takie jak brytfanna Zwieger). Wykonane z wysokojakościowych materiałów nie ulegają ścieraniu i rysowaniu, możesz również myć je w zmywarce, co stanowi niepodważalną zaletę w szczególności przyrządzania potraw mięsnych podlanych sosem, który po zaschnięciu mógłby sprawiać problemy.
Nowoczesny wok z płaskim dnem
Wok zastąpić może nam każdą patelnię. Choć kojarzony jest najczęściej z kuchnią azjatycką, w rzeczywistości wcale nie musimy się do niej ograniczać. Tak jak i brytfanna (Zwieger i nie tylko...), wok świetnie sprawdza się przy smażeniu potraw jednogarnkowych; jako że to naczynie wysokie, łatwo w nim zamieszać mrożone warzywa, mięso mielone i makaron z sosem – zyskujesz pewność, że żaden ze składników nie znajdzie się poza naczyniem. Choć oryginalne woki azjatyckie mają okrągłe, wypukłe dno (co pozwala gotować bezpośrednio nad ogniem), europejska odmiana posiada dno płaskie, dzięki któremu z łatwością odstawisz wok na palnik pieca. W wielu sklepach znajdziesz go również z dopasowaną pokrywką, która pozwoli Ci dusić i podsmażać na małym ogniu.
Garnek do gotowania na parze
A to propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie pełnowartościową i niskokaloryczną kuchnię – lecz nie tylko. Przecież garnek do gotowania na parze wbrew pozorom nie jest przeznaczony tylko do takiego stylu gotowania, mimo to zawsze pozostawia Cię z możliwością wyboru. Nie musisz już się ograniczać i jeśli tylko pojawi się chęć na coś z parowaru – z nim bez problemu spełnisz swoją zachciankę. Garnek do gotowania na parze zazwyczaj składa się z trzech elementów: garnka na wodę, sitka oraz pokrywki, nie jest to jednak żelazna reguła, dlatego z łatwością możesz sięgnąć po zestaw dostosowany do swoich potrzeb. A jeśli wciąż Ci mało – szczerze zachęcamy do zapoznania się z naszymi pozostałymi wpisami! To właśnie tam znajdziesz nowinki kuchenne i kolejne artykuły godne polecenia!