Rodzaje miodów - który jest najzdrowszy?

Rodzaje miodów - który jest najzdrowszy?

Miód posiada wiele składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów miodu. Zastanawiamy się więc, który z nich jest najzdrowszy, a także czym różnią się one od siebie. Otóż, każdy rodzaj miodu ma odrobinę inne działanie. Wynika to z roślin, z których jest pozyskiwany nektar. Zatem, który miód jest najlepszy? Taki, który jest dostosowany do naszych indywidualnych potrzeb!

Miód nektarowy

Najbardziej popularne są miody nektarowe. Nazwa wzięła się od nektar kwiatowy, czyli słodkiej cieczy produkowanej przez gruczoły roślinne, które znajdują się w kwiecie, a następnie zbieranej przez pszczoły. Do najzdrowszego rodzaju miodu zalicza się miód gryczany. Wyróżnia się zazwyczaj ciemną barwą i posiada intensywny zapach i smak. Przede wszystkim działa bakteriobójczo. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Kolejnym miodem, znanym ze swoich zdrowotnych właściwości jest akacjowy. Przydatny jest w chorobach dróg moczowych, a także skórnych. Zawiera stosunkowo dużo potasu oraz magnezu. Do innych miodów nektarowych zaliczamy lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy oraz faceliowy.

Miód spadziowy

Na rynku dostępne są także miody spadziowe. W porównaniu do miodów nektarowych, nie powstają z nektaru kwiatów. Pozyskuje się je ze spadzi, czyli soków drzew liściastych i iglastych. Są pomocne w walce z przeziębieniami, a także poważniejszymi chorobami, jak zapalenie płuc. Mają działanie przeciwzapalne, a także, co ciekawe, zmniejszają trujący wpływ kawy, tytoniu oraz alkoholu na organizm. Posiadają znacznie więcej potasu, wapnia i magnezu, niż miody nektarowe. Miód spadziowy jest traktowany jako naturalny środek w walce przeciwko nowotworom.

Produkty pszczele

Pszczoły obdarowują ludzi nie tylko pysznym i zdrowym miodem. Do cennych wyrobów pszczelich możemy zaliczyć między innymi pyłek pszczeli, tak zwaną pierzgę. Są to męskie nasiona kwiatów zbierane przez pszczoły. Jest bogatym źródłem witamin oraz pierwiastków, takich jak potas, magnez czy żelazo. Posiada właściwości przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Kolejnym wyrobem pszczelim, wartym uwagi jest propolis. Dostępny zazwyczaj w formie kropli lub nalewek. Sprawdza się między innymi w przypadku przeziębień, chorób skóry oraz nadciśnienia tętniczego.

Właściwości miodu oraz wyrobów pszczelich są doceniane przez ludzi od wielu pokoleń. Posiadają wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i zapobiegają wielu chorobom.