Profesjonalny sprzęt w domowej kuchni

Profesjonalny sprzęt w domowej kuchni

Producenci akcesoriów kuchennych nieustannie prześcigają się w znajdywaniu nowych rozwiązań i ulepszaniu tych już oferowanych. Tylko które z tych wszystkich nowinek są faktycznie warte uwagi? Te, których używają profesjonaliści! Przedstawiamy akcesoria, które naprawdę ułatwią Ci codziennego gotowanie.

Z profesjonalnej kuchni do domowego zacisza

Zwieger to stosunkowo młoda marka profesjonalnych akcesoriów kuchennych. W jej ofercie można znaleźć między innymi świetne noże, garnki, patelnie czy zestawy sztućców. Naszą uwagę przykuła jednak ostatnio odlewana, aluminiowa bytfanna Zwieger. Co w niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim jakość wykonania, genialna powłoka granitowa i praktyczność. Sprawdziliśmy w praktyce, brytfanna jest po prostu perfekcyjna, nie ma mowy o przywieraniu czy przypaleniu. Błyskawicznie i równomiernie się nagrzewa, według producenta jest odporna na temperatury do 280 st. C. Można używać jej na każdej kuchence, ale wyposażono ją w dysk indukcyjny, który sprawia, że jest wręcz idealna właśnie na indukcję. Nie bez znaczenia jest też aromatyzer w pokrywce. Polecamy z całego serca!

Praktyczna inspiracja z kuchni dalekiego wschodu

Każdy, kto interesuje się choć trochę szeroko pojętą kuchnią orientalną, z pewnością wie, czym jest wok. Ta specyficzna, głęboka patelnia świetnie sprawdza się w codziennym gotowaniu. Kojarzy się przede wszystkim z przeróżnym stir-fry, ale sprawdza się też świetnie przy wielu innych potrawach. Można na niej przygotować praktycznie wszystko, to, co na zwykłej, głębokiej patelni, ale z powodzeniem posłuży także jako naczynie na zupę czy dowolne dania jednogarnkowe. Jest zaskakująco wszechstronna, jeśli chcesz używać jej jednak nie tylko do smażenia, to nie wybieraj tej tradycyjnej, ze stali węglowej. Wybierz model z porządną powłoką nieprzywierającą, np. woka Zwieger, z tej samej serii co wspomniana powyżej brytfanna.

Ostre noże to podstawa

Z powyższym stwierdzeniem zgodzą się wszyscy zawodowi kucharze. Tępe noże kuchenne nie tylko utrudniają przygotowywanie potraw, ale mogą też stwarzać zagrożenie. Wymagają bowiem przykładania do krojenia o wiele większej siły. Tylko jak ostrzyć noże skutecznie? Tak jak profesjonaliści! Najpierw porządną ostrzałką bądź na kamieniu wodnym, a później, przed każdym krojeniem, przy użyciu musaka. Musak to ostrzałka prętowa lub potocznie stalka. To zaskakująco przydatny drobiazg, który pozwala zachować perfekcyjną ostrość noży. Wymaga odrobiny wprawy, ale to naprawdę nic trudnego, warto się skusić. Dobrej jakości ostrzałki prętowe oferują m.in. marki takie jak Fiskars lub Tescoma.

Jeśli szukasz innych sprawdzonych produktów, inspiracji lub porad, to zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami. Znajdziesz w nich pomysły na imprezy, ciekawe akcesoria do kuchni, niebanalne produkty, porady dotyczące prowadzenia lokalu i wiele innych ciekawostek ze świata dobrego smaku.