Pomysły na zdrowe dania jednogarnkowe

Pomysły na zdrowe dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Są to dania, które ugotujesz szybko, wykorzystując jedno duże naczynie, w tym przypadku garnek. Sprawdź nasze pomysły na zdrowe dania jednogarnkowe.

Leczo

Leczo to węgierska potrawa, ale bardzo dobrze znana w Polsce. Zazwyczaj, tę potrawę przygotowuje się późnym latem oraz jesienią, gdyż właśnie w tym okresie sezonowym warzywem jest papryka - główny składnik dania. Leczo przygotowuje się nie tylko z dużej ilości papryki, ale także cukinii, pomidorów oraz cebuli. Może występować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Zazwyczaj jest to kiełbasa. Do podkreślenia smaku tego dania używa się różnego rodzaju przypraw, jak papryka, sól, oregano czy bazylia. Do całości warto dodać także podsmażony na oliwie, drobno posiekany czosnek. Doda do potrawy jeszcze więcej smaku i aromatu. To danie jest pełne witamin, dzięki dużej ilości warzyw, które się w nim znajdują. Leczo jest również sycące i lekkostrawne.

Chłopski garnek

Jednym z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych jest chłopski garnek. To danie, które doskonale wpasowuje się w kulinarne gusta Polaków. Składa się z ziemniaków, papryki oraz kiełbasy. Całość ostatecznie podaje się z sosem pomidorowym. To niezwykle pożywne i aromatyczne danie, a podstawą jego dobrego przygotowania są różnego rodzaju przyprawy. Z pewnością posmakuje dzieciom, jak i dorosłym. Ugotowanie chłopskiego garnka nie wymaga zbyt wiele czasu. Pamiętajmy, że ważny jest przede wszystkim dobrej jakości garnek, na przykład firmy Gerlach. Zwróćmy uwagę także na jego rozmiar. Chłopski garnek to danie, które możemy przygotować na najbliższe kilka dni lub część potrawy zamrozić i zjeść później.

Kaszotto z indykiem

Doskonałym pomysłem na danie jednogarnkowe jest kaszotto. To potrawa składająca się z mięsa, zdrowej i pysznej kaszy oraz warzyw. To danie, które może być przygotowywane w różnoraki sposób, w zależności od indywidualnych preferencji. Do kaszotto wykorzystuje się zazwyczaj mięso z kurczaka lub indyka. Jeśli chodzi o kaszę, to najczęściej spotykana w przypadku tego dania jest kasza gryczana, pęczak lub jaglana. Warzywa dodajemy według własnego uznania. Doskonale sprawdzi się cukinia, marchewka, por czy papryka. To niezwykle zdrowe i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad w domu lub lunch na wynos. Posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.