Pomysły na pyszne śniadanie
Jak powszechnie wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto, żeby był pożywny, aby zapewnić mnóstwo energii na rozpoczęcie dnia. Często przyzwyczajamy się do tych samych posiłków, dlatego dobrze jest zadbać o urozmaicenie dań. Dzięki różnorodności wzbogacimy nasze menu o nowe wartości odżywcze, których potrzebuje nasz organizm.
Owsianka na wiele sposobów
Poranny posiłek kojarzy się zazwyczaj z jakąś mleczną potrawą. W ostatnim czasie popularna stała się owsianka, która jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Płatki można ugotować na mleku lub w wersji bardziej dietetycznej na wodzie, a później dodać jogurt naturalny. Aby rano zaoszczędzić trochę czasu, możemy ją przygotować wieczorem, wystarczy zalać płatki zimnym mlekiem czy też jogurtem i odstawić do lodówki. Rano posiłek będzie gotowy do spożycia. Jej największą zaletą jest możliwość wybrania dodatków wedle własnych upodobań. Mogą to być najróżniejsze owoce, począwszy od jabłka, gruszki, banana, aż po markuję i mango, ale mogą to być także przeróżne orzechy, nasiona, a nawet kawałki czekolady. Owsiankę można także zapiec w piekarniku, co będzie świetnym zamiennikiem tradycyjnej jej formy.
Naleśniki i racuchy
Kiedy rano dysponujemy większą ilością czasu, możemy skusić się na naleśniki, które można zaserwować zarówno z owocami czy też nutellą, jak i z serem żółtym, szynką i papryką. Możliwości jest mnóstwo, wszystko zależy od tego, czy wolicie śniadania na słodko, czy na słono. Kolejnym pomysłem są chrupiące racuchy, które na pewno wszystkim przypadną do gustu. Wszystkie przepisy na racuchy opierają się na podobnych składnikach, jednak różnią się efektem i czasem przygotowania. Te z drożdżami będą bardzo pulchne i wyrośnięte, a te na sodzie nieco bardziej płaskie, jednak czas ich wykonania będzie dużo krótszy.
Kolorowe babeczki
Niekiedy bardzo trudno zachęcić dziecko do zjedzenia śniadania, dlatego w takich przypadkach zadbajmy o to, by posiłek był kolorowy i zawierał ulubione składniki naszej pociechy. Doskonałą alternatywą tradycyjnych omletów są muffiny śniadaniowe, przygotowane z jajek, szynki, papryki i sera. Oczywiście możemy zmieniać te dodatki wedle uznania. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a uśmiech na twarzy dziecka jest gwarantowany. Dodatkowo można je zabrać ze sobą do szkoły czy też do pracy, bo nadają się do jedzenia także na zimno. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić takie babeczki na słodko, najlepiej z jakimiś owocami i piękną dekoracją na wierzchu, co dodatkowo zachęci do ich zjedzenia.