Pomysł na gastronomiczny biznes

Pomysł na gastronomiczny biznes

Zastanawiasz się nad otwarciem własnej restauracji, ale wciąż brakuje ci konkretnego pomysłu i planu na biznes? Pamiętaj, że aby lokal przynosił zadowalające zyski, konieczna jest analiza rynku. Dziś zrobiliśmy to za ciebie i podpowiadamy, jakiego typu restauracje są aktualnie najpopularniejsze.

Restauracja Sushi

Sushi to potrawa, która posiada ogromne grono fanów na całym świecie. W Polsce działa aktualnie kilkaset restauracji tego typu i żadna z nich nie narzeka na brak klientów. Wiele z nich to tzw. sushi franczyza, czyli filie znanych i lubianych restauracji. Warto dodać, że sushi nie jest łatwe w przyrządzeniu, ale jednocześnie jego cena zdecydowanie odbiega od tych w barach mlecznych i pizzeriach. Możesz zatem liczyć na spore zyski, jeśli oczywiście przyciągniesz gości ciekawym wystrojem i pysznym sushi. Zwróć uwagę, aby twoja restauracja mieściła się raczej w miejscu bez konkurencji w bliskiej odległości, a jeśli chcesz jeszcze bardziej zwiększyć zyski, wprowadź również opcję dostawy jedzenia do domu.

Pierogarnia

Nie ma w tym niczego dziwnego, że Polacy wprost kochają pierogi. W końcu to nasza tradycyjna potrawa! Wiele osób decyduje się na otwarcie restauracji, w której serwowane są jedynie pierogi, ale za to w wielu wariantach. Trzeba przyznać, że w ostatnim czasie przybyło w Polsce pierogarni, jednak każda z nich jest zazwyczaj wypełniona po brzegi, dlatego to doskonały pomysł na gastronomiczny biznes. Pierogi, Warszawa czy Kraków - nie ma to większego znaczenia. Mieszkańcy każdego miasta kochają to polskie danie, a turyści nie wyobrażają sobie urlopu bez tradycyjnych, pysznych pierogów!

Wegańska knajpka

Statystyki jasno pokazują, że Polacy coraz częściej rezygnują z jedzenia mięsa lub znacznie je ograniczają. Nic więc dziwnego, że na rynku pojawia się coraz więcej wegańskich i wegetariańskich restauracji. Dania tego typu są stosunkowo tanie, a przy tym niezwykle zdrowe i smaczne. Jeśli chcesz urozmaicić menu swojego lokalu, postaraj się poszukać ciekawych składników, które pomogą twoim kucharzom przygotować coś wyjątkowego! Na rynku dostępne są np. ciekawe zamienniki jajek, sosów czy produktów mlecznych. Warto sięgnąć także po egzotyczne owoce i warzywa, które z pewnością zainteresują wszystkich wegan i wegetarian.

Prowadzenie własnej restauracji nie jest łatwym zadaniem, szczególnie gdy w okolicy roi się od konkurencyjnych lokali. Jeśli jednak dostosujesz się do oczekiwań klientów oraz postawisz na niebanalne rozwiązania, to bez wątpienia osiągniesz prawdziwy sukces!