Piecz wegańskie ciasta bez ograniczeń

Jeszcze kilka lat temu weganie musieli rezygnować z wielu produktów, aby utrzymać zbilansowaną dietę. Te czasy odeszły w zapomnienie. Obecnie wiele przepisów cukierniczych jest kierowanych również do wegan, ponieważ okazało się, że produkty pochodzenia zwierzęcego można zamienić. Poznaj roślinne alternatywy!

Roślinna alternatywa wobec masła

Nie da się ukryć, że wiele produktów cukierniczych opiera się na maśle. Weganie doskonale sobie z tym radzą, zastępując masło klasyczną roślinną margaryną. Jednak nie jest to do końca zdrowy wybór, ponieważ margaryna zawiera olej palmowy, który jest rakotwórczy. Zamiast margaryny roślinnej warto stosować olej kokosowy lub oliwę, jeżeli w przepisie na ciasto występuje masło. Olej kokosowy świetnie sprawdza się w pieczeniu, lecz także pozytywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Z tego względu wiele też cukierni komercyjnych chwali się stosowaniem takiego produktu. Występuje on na przykład w produktach tj. babeczki, kostki czy tort wegański. Warszawa jest przykładem miasta, w którym cukiernie chętnie wypiekają również produkty dla wegan.

Roślinna alternatywa wobec mleka

Na rynku zwykłe mleko można zamienić mlekiem roślinnym. Tak naprawdę, mleka roślinne występują w wielu postaciach. Na rynku jest dostępne mleko sojowe, migdałowe, konopne czy kokosowe. Pomimo innego składu i surowca bazowego mleka roślinne mają podobną konsystencję jak zwykłe krowie mleko. Dzięki procesom chemicznym producenci oferują już nawet mleka smakowe np. waniliowe, które doskonale sprawdzają się w ciastach. Dodatkowo mleka pochodzenia roślinnego są dietetyczne, ponieważ zawierają mniej tłuszczu.

Roślinna alternatywa wobec śmietany

Tort bez klasycznej śmietany? Czy tak można? Oczywiście, że tak. Wystarczy zamienić klasyczną śmietanę na mleko kokosowe. W praktyce chodzi przede wszystkim o wydobycie gęstej frakcji. Aby otrzymać tłustą frakcję mleka koksowego, trzeba je trzymać w lodówce 2 dni. W trakcie chłodzenia masa kokosowa opadnie na dół, a chudy i wodnisty płyn pozostanie na górze. Po wyjęciu mleka kokosowego w lodówce wystarczy oddzielić dwie warstwy i klasycznie ubić gęstą masę kokosową.

Roślinna alternatywa wobec jajek

Mogłoby się wydawać, że bez jajek ciasto, które jest pieczone, po prostu nie wyjdzie. Okazuje się, że jest to mylne myślenie. Alternatyw, pozwalających nadać puszystości ciastu jest mnóstwo. W zależności od rodzaju wypieku można dodać siemię lniane, banana, purée z dyni czy mus jabłkowy. Wszystkie propozycje zapewniają puszystość oraz to, że ciasto w odpowiedni sposób wyrośnie.