Organizacja wesela, a idealne menu

Po zaręczynach, nadchodzi moment organizacji ślubu i wesela. Wiąże się to z załatwianiem wielu spraw, takich jak znalezienie idealnej sali weselnej, wystroju, atrakcji, fotografa i osoby odpowiedzialnej za oprawę muzyczną. Kolejnym ważnym aspektem jest również menu weselne. Pary Młode zastanawiają się, co powinno znaleźć się na stołach gości, jak powinien wyglądać bufet oraz jaki alkohol i napoje wybrać. Sprawdź pomysły na weselne menu!

Jedzenie i muzykę wielu gości uważa za wyznacznik dobrego wesela. Dlatego warto zadbać o to, aby menu było odpowiednio zaplanowane, a także trafiało w gusta większości gości. Sale weselne posiadają propozycje menu weselnego, a Para Młoda może wybrać zestaw, który najbardziej przypadł im do gustu. Zazwyczaj jest to tradycyjna kuchnia polska, a na stole weselnym króluje rosół, rolady czy kluski śląskie. Jeśli jednak zechcemy podejść do menu nieco mnie tradycyjnie, to  warto zdecydować się na zupę krem lub rybę. Powinniśmy również pamiętać o osobach, które nie jedzą mięsa lub mają alergie i uwzględnić je podczas planowania menu weselnego.

Bufet

Oprócz weselnego obiadu, który podawany jest zaraz po wejściu gości na salę, popularne są również różnego rodzaju bufety i stoły szwedzkie, które są dostępne dla gości przez cały czas trwania wesela. Do najbardziej popularnych pomysłów należą wiejski stół, na którym znajdują się przeróżne tradycyjne specjały, takie jak wędzone wędliny, kiełbasy, a także smalec. Taki pomysł z pewnością skradnie serca gości. Dodatkowo, popularne są również słodkie stoły. Przedstawieniem oferty, a także przygotowaniem słodkości zajmie się cukiernia. Sopot i wiele innych większych miast w Polsce to miejsca, w których z pewnością znajdziemy firmę zajmującą się przygotowywaniem słodkich stołów na przeróżne uroczystości.

Napoje

Na stołach gości powinny znaleźć się napoje. Kelnerzy zobowiązani są dbać o to, aby ich nie zabrakło. Zazwyczaj jest to woda, soki, a także cola. Ważną decyzją jest również alkohol na wesele. Jedni decydują się na tradycyjne trunki, jak wódka, wszelkiego rodzaju nalewki i wino. Jednak coraz częściej możemy spotkać tak zwane drink bary, gdzie barman przygotowuje i serwuje kolorowe drinki, a wybór alkoholi i dodatków jest ogromny. Takie rozwiązanie jest szczególnie lubiane przez gości, którzy z przyjemnością korzystają z możliwości wypicia nietypowego drinka.

Menu weselne to jeden z najważniejszych elementów organizacji wesela. Między innymi, na jego podstawie goście odbierają całą uroczystość jako bardzo udaną.