Nowe trendy w kuchni

Nowe trendy w kuchni

Coraz więcej produktów spożywczych dostępnych na rynku sprawia, że jesteśmy w stanie przygotowywać niesamowicie kreatywne potrawy. Ma na to wpływ również dostęp do internetu, gdzie kucharze z całego świata starają się nam przekazać swoją wiedzę i doświadczenie. Dzięki nim mamy dostęp do przepisów, które zachwycą nas swoim smakiem oraz wyglądem.

W trosce o środowisko

Świadomość ludzka z roku na rok stoi na coraz wyższym poziomie. Widać to zarówno przy okazji nastrojów społecznych, jak również w samych sposobach odżywiania. Wiele osób świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa oraz jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego w celu poprawy jakości życia wszystkich stworzeń na świecie. Właśnie dlatego tradycyjne mleko zastępowane jest przez mleko owsiane, a coraz częściej babcine kotlety muszą zrobić miejsce ulubionym kotletom sojowym ich wnucząt. Ma to związek nie tylko z niewątpliwym cierpieniem zwierząt, ale również ilości energii oraz wody zużywanej do powstawania wszelkiego rodzaju produktów w dużej mierze opartych na mięsie.

Poranny zastrzyk kofeiny

Czarna kawa cały czas znajduje swoich wyznawców, jednak w odróżnieniu od czasów naszych rodziców oraz dziadków nie jest ona jedyną możliwością gorącego napoju do śniadania. Coraz więcej ciekawych wariantów jej picia dociera do nas z różnych regionów świata. Prym w tym wiodą południowe kraje, których mieszkańcy rzadko kiedy wyobrażają sobie popołudniowy lunch bez filiżanki espresso. W Polsce ostatnimi czasy bardzo popularna stała się kawa ziarnista Arabica. Oprócz wyjątkowego smaku może ona być również wykorzystywana przy okazji picia jej w wariancie z mlekiem, śmietanką lub miodem. Tak szeroki zakres możliwości jej spożywania daje dużo radości wszystkim smakoszom, którzy zdecydują się na jej zakup.

Sezonowe smakołyki

Lato charakteryzuje się wysoką temperaturą, co niewątpliwie pomaga wielu owocom rozkwitać. Właśnie z tego powodu możemy cieszyć się smakiem malin, truskawek, czy też innych przepysznych zbiorów, takich jak na przykład krzak borówki amerykańskiej. Cena w dużej mierze zależy od ilości zebranych owoców, na co główny wpływ mają oczywiście warunki atmosferyczne. Nie oznacza to jednak, że charakterystyczne i wyjątkowe smaki to domena najcieplejszych miesięcy w roku. Wystarczy tylko wspomnieć o okresie świąteczno-noworocznym. Dominuje tam charakterystyczny, słodki zapach mandarynek, natomiast pita przez nas herbata najczęściej występuje z domieszką goździków, imbiru oraz skórki pomarańczy.