Niezbędne produkty dla początkującego cukiernika
Samodzielne przygotowywanie wypieków to świetna zabawa. Możemy korzystać z dostępnych przepisów, ale także modyfikować je, aby stworzyć deser, który w pełni dogodzi naszemu podniebieniu. Chcąc zacząć przygodę z cukiernictwem, niezbędne będzie zaopatrzenie się w kilka podstawowych produktów, bez których nie obędzie się podczas przygotowywania smakołyków.
Podstawowy sprzęt
Przed rozpoczęciem przygotowywania ulubionych wypieków, musimy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i narzędzia cukiernicze. Na początek warto skupić się na tych podstawowych, które są niezbędne aby zacząć przygodę z pieczeniem. Jednak należy pamiętać, aby były to sprzęty dobrej jakości, takie, których nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Sopot, Gdańsk i wiele innych miast w Polsce to miejsca, gdzie z pewnością znajdziemy sklepy, w których zaopatrzymy się zarówno w małe AGD jak i różnego rodzaju akcesoria. Zatem, w naszej kuchni powinien znaleźć się przede wszystkim mikser w wymiennymi końcówkami oraz blender. Dodatkowo, z pewnością przydadzą się także formy - tortownica, prostokątna blaszka i keksówka. Niezbędne są także miski, drewniana łyżka, wałek i papier do pieczenia. Z tym podstawowym wyposażeniem możemy rozpocząć przygodę z cukiernictwem.
Czym słodzić wypieki?
Oczywiście, najbardziej popularnym produktem wykorzystywanym w cukiernictwie jest cukier biały. Jeżeli jednak nie chcesz za każdym razem używać zwykłego cukru, to jest wiele możliwości. Świetnym zamiennikiem cukru może być miód - gryczany, lipowy, rzepakowy i każdy inny. W zależności od gatunku, będzie on miał nieco inny posmak. Kolejnym świetnym zamiennikiem białego cukru są substancje słodzące, inaczej nazywane słodzikami, jak erytrytol lub stewia roślinna. Ich ogromną zaletą jest fakt, że są one niskokaloryczne lub wcale nie zawierają kalorii. Świetnie sprawdzą się przy przygotowaniu fit deserów. Do pieczenia świetnie sprawdzą się także dojrzałe banany bądź daktyle.
Wegańskie wypieki
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudniejsze i bardziej czasochłonne. Pieczenie bez jajek czy mleka krowiego może na początku wydawać się wręcz niemożliwe, jednak dostępnych jest wiele przepisów na wegańskie ciasta i desery. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiednie produktu, jak mleko owsiane czy innego rodzaju mleko roślinne. Zamiennikiem jajek mogą być owoce, na przykład dojrzały banan lub mus z jabłek. Zamiast masła, świetnie sprawdzi się margaryna roślinna, a śmietanę zastąpi ubita tłusta frakcja mleka kokosowego.