Najlepsze garnki do Twojej kuchni
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków. Kompletując wyposażenie kuchni warto wiedzieć, jakie garnki sprawdzą się najlepiej. Od decyzji jaką podejmiemy będzie zależeć komfort przygotowywania codziennych posiłków. Wysokiej jakości garnki posłużą nam także o wiele dłużej. Jakie garnki zatem warto wybrać? Podpowiadamy!
Garnki, a ich zastosowanie
Zanim przejdziemy do omawiania najlepszych materiałów oraz powłok z jakich wykonywane są garnki, warto zastanowić się czego tak naprawdę potrzebujemy. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków, które mają określone przeznaczenie. W każdej nowoczesnej kuchni powinien znajdować się większy garnek do przygotowywania zup czy dań jednogarnkowych, jak gulasz czy bigos.. Warto mieć także jeden garnek o tradycyjnych wymiarach, w którym ugotujemy ziemniaki, makaron czy ryż. Doskonale sprawdzi się także niewielki rondel służący np. do podgrzania mleka. Warto wspomnieć także o wysokim garnku do gotowania szparagów oraz garnku do gotowania na parze, w którym przygotujemy smaczny i zdrowy obiad.
Garnki z powłoką granitową
Garnki z powłoką granitową cieszą się dużą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Ogromną zaletą jest fakt, że garnki granitowe nie odkształcają się, a ich stan pozostaje niezmienny nawet przy intensywnym użytkowaniu. Granit doskonale rozprowadza ciepło i zapobiega przypalaniu się potraw. Dzięki temu gotowanie jest jeszcze bardziej proste i przyjemne. Tego typu garnki doskonale sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno tej domowej, jak i profesjonalnej. Zadowolą nawet najbardziej wymagających kucharzy. Garnki granitowe dostępne są w różnych rozmiarach i formach. Doskonale sprawdzą się do gotowania oraz smażenia z niewielką ilością tłuszczu. Nieprzywierająca powłoka granitowa sprawia, że garnki łatwo jest utrzymać w czystości.
Garnki ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej to doskonała jakość w przystępnej cenie, na każdą kieszeń. To jedne z najpopularniejszych garnków na rynku. Są odporne na wysokie i niskie temperatury, a także uszkodzenia mechaniczne i korozję. Doskonale sprawdzają się do codziennego użytku, nawet przy intensywnym użytkowaniu. Ich ogromną zaletą jest uniwersalne zastosowanie - sprawdzą się do wszystkich typów kuchenek, w tym indukcyjnych. Wiele stalowych naczyń można również używać w piekarniku. Cena garnków jest często przystępna, a ostateczna kwota może się różnić w zależności od producenta oraz rodzaju dna, uchwytów czy pokrywek. Większość garnków ze stali nierdzewnej możemy bez problemu myć w zmywarce, dzięki czemu zaoszczędzimy wiele czasu.