Jaką restaurację założyć?
Szukasz pomysłu na biznes w branży gastronomicznej? Wybór jest na pewno trudny, ponieważ konkurencja nie śpi, a z każdym rokiem w Polsce otwiera się coraz więcej restauracji serwujących pyszne jedzenie. Poniżej prezentujemy parę pomysłów, które gwarantują sukces.
Sushi bar
Od paru lat świetnie radzą sobie restauracje serwujące dania kuchni japońskiej. Zwłaszcza sushi jest bardzo chętnie zamawiane przez Polaków. Jednak pomimo popularności w Polsce jednak wciąż nie ma wielu takich restauracji, dlatego to świetny pomysł na nowy biznes. Jeśli jesteś początkującym przedsiębiorcą i nie jesteś gotowy na otworzenie swojej indywidualnej marki, dobrym pomysłem będzie tzw. sushi franczyza. Decydując się na współpracę już z doświadczonym przedsiębiorcą posiadającym kilka swoich lokali, możesz przyswoić ogrom wiedzy. Zaletą takiej franczyzy jest to, że nie musimy się martwić o lokalizację, produkty, obsługę księgowości, ponieważ tak naprawdę wszystko dostajemy już w pakiecie. Musimy jedynie mieć środki finansowe na wkład własny.
Jeśli franczyza Cię nie interesuje, na początku musisz wybrać odpowiednią lokalizację i lokal, który następnie przerobisz według swoich preferencji. Pamiętaj, że gwarancją sukcesu jest jakość potraw, a także obsługa kelnerska.
Pierogarnia
Pierogarnia to ciekawa propozycja dla młodych przedsiębiorców, którzy mają ograniczone środki finansowe na rozruch biznesu. Taki biznes to strzał w dziesiątkę zwłaszcza w dużym mieście, ponieważ Polacy kochają pierogi, a zagraniczni turyści chcą zawsze spróbować takiego przysmaku. Pierogi to również proste wyroby, które można serwować na wynos lub sprzedawać przez sklepy internetowe. W internecie możemy spotkać wiele takich sklepów, które sprzedają pyszne pierogi. Wystarczy wpisać do przeglądarki "pierogi Warszawa", a już po chwili możemy zamówić pierogi w różnych smakach.
Otwierając biznes z pirogami, warto na miejscu wydzielić strefę, gdzie kucharze będą na widoku przy gościach lepić pierogi. Wtedy klienci wiedzą, że potrawy, które zaraz otrzymają, są świeże.
Restauracja z potrawami wegańskimi
Weganie nie mają łatwego życia. Nie jedząc produktów zwierzęcych, na przykład jaja kurze muszą kupować zamienniki jajek. Surowe zasady dietetyczne, jednak nie oznaczają, że weganie nie chodzą do knajp. Na rynku gastronomicznym można spotkać w dużych miastach tzw. vege bary. Są one ukierunkowane dla wegan, ale przyciągają one również innych klientów, którzy są ciekawi potraw wegańskich. Nie ma co się dziwić, ponieważ wegańskie potrawy przygotowane w vege barach są przepyszne, a za sprawą różnych połączeń pewnych składników nie czuć, że w danej potrawie nie ma mięsa.