Jak wybrać brytfannę do kuchni? Kilka porad
Aby przygotować pyszny makaron zapiekany lub smażone udka z kurczaka, niewątpliwie potrzebujesz brytfanny. Ten głęboki, wielki gar z pokrywką ma tak wszechstronne zastosowanie, że trudno bez niego obejść się w kuchni. Zanim jednak dokonasz zakupu, sprawdź, czym kierować się w trakcie podejmowania decyzji.
Brytfanna – uniwersalna, ale…
…ale nie tak do końca. Na rynku pojawia się ogromna liczba brytfann, dlatego wybór wcale nie musi być tak oczywisty. Przede wszystkim zwróć uwagę na wielkość naczynia, która zależeć powinna od tego, jak dużo gotujesz i pieczesz. Możesz wybierać spośród brytfann naprawdę sporych, jak i mniejszych, które sprawdzą się w przypadku gotowania dań dla dwóch osób. Ponadto brytfanna jak każdy garnek nie zawsze nada na każdy piec. Jeśli masz kuchenkę indukcyjną, upewnij się, że brytfanna, którą chcesz kupić, może być na niej użytkowana. To samo w przypadku, jeśli masz zmywarkę; nie każdy materiał można w niej myć. Szczegółowe informacje zawsze powinny znajdować się w opisie produktu na sklepie. Jeśli nie są podane – nie ryzykuj; dopytaj sprzedawcę lub wybierz inny produkt.
Brytfanna – Zwieger, Gerlach i inne
Zwróć uwagę również na producenta. Brytfanny nie należą do najtańszych naczyń dostępnych na rynku, ale jeśli już chcesz w nią zainwestować, nie żałuj i nie wybieraj spośród marek zupełnie nieznanych i podejrzanie tanich. Dobrze postawić na marki, których produkty jednoznacznie kojarzone są z kuchnią; popularna jest chociażby brytfanna Zwieger, Gerlach, Zwilling czy Tefal. Wraz z brytfanną sprawdzonego i cenionego producenta, otrzymujesz pewną gwarancję, istotne jest także, że płacisz za produkt wysokojakościowy, wykonany z użyciem nowoczesnych technologii. Nieprzywierająca powłoka sprawi, że brytfanna posłuży Ci znacznie dłużej. Nie zedrzesz jej w czasie mycia czy używania w niej akcesoriów kuchennych, również aromat i smak dań pozostanie naturalny.
Brytfanna – żeliwna czy aluminiowa?
Wszystko zależy od tego, do czego zamierzasz wykorzystywać swój nowy nabytek. Niektórzy wybierają brytfannę, używając jej tylko w piekarniku, inni korzystają z niej jedynie na kuchence. W pierwszym wypadku warto postawić na trwałą brytfannę żeliwną lub emaliowaną, w pozostałych – gdy brytfanna stanowi alternatywę dla standardowego garnka – na brytfannę aluminiową. Niektóre brytfanny posiadają pokrywki dostosowane do grillowania, mogące stanowić samodzielne naczynie. Są droższe, jednak poszerzają możliwości Twojej kuchni. Ostatnim, na co możesz zwrócić uwagę, jest design brytfanny. Zdarza się, że potrawy na stole podawane są właśnie w niej, zamiast w osobnym naczyniu, dlatego warto wybierać modele nowoczesne i dobrze prezentujące się na stole.