Jak serwować potrawy, by wyglądały efektownie? Doradzamy!

Jak serwować potrawy, by wyglądały efektownie? Doradzamy!

Każda pani domu wie, że ugotowanie pysznego dania to zaledwie połowa sukcesu. Drugim, równie istotnym elementem jest sposób zaserwowania posiłku. Liczy się nie tylko ułożenie składników na talerzach, ale również jakość samych naczyń. Jak podać obiad, odświętną ucztę czy deser, by zrobić wrażenie na gościach? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad.

Po pierwsze apetyczny wygląd

Nawet najpyszniejsze danie może wyglądać nieapetycznie, gdy jest zaserwowane w sposób niedbały. Podając wykwintny lub codzienny obiad, warto puścić wodze fantazji i nieco zaszaleć z bardziej plastycznymi elementami dania. Za przykład mogą nam posłużyć ziemniaki purée. Zamiast klasycznie ułożyć je łyżką na talerzu, użyj gałkownicy lub foremki do ciastek. Całość możesz udekorować koperkiem lub gałązką tymianku. W ten sposób nadasz zwykłym ziemniakom niezwykle smakowitego wyglądu.

Warto mieć również na uwadze sposób ułożenia dań na talerzu. W dużych restauracjach szczególnie dba się o to, by poszczególne elementy posiłku nie stykały się ze sobą. Dzięki temu jeden składnik nie przesiąknie aromatem drugiego, co pozwoli na odkrywanie doznań smakowych dopiero w ustach.

Porcelana nie tylko dla najbogatszych

Istotną zmianę w serwowaniu potraw przyniosła również dużo większa dostępność towarów, niegdyś postrzeganych jako luksusowe. Przykładem takiego artykułu jest porcelana, do której kiedyś dostęp mieli wyłącznie najbogatsi. Obecnie zestawy obiadowe czy kawowe z tego materiału są ogólnodostępne, a ich ceny przyjazne dla niemal każdej kieszeni.

Prawdziwym królem jest tutaj porcelana Ćmielów. Produkowane przez firmę z ponad 200-letnią tradycją zestawy naczyń są wyjątkowe, a przy tym niezwykle wytrzymałe. Na talerzach czy półmiskach tego producenta możesz śmiało podgrzewać dania w mikrofalówce bez żadnego uszczerbku na ich jakości. Zapomnij także o górze poobiedniego mycia naczyń. Po prostu wrzuć produkty z porcelany Ćmielów do zmywarki, rozsiądź się z filiżanką kawy i zrelaksuj.

Dekoracja talerza to klucz do sukcesu

Choć przyjęło się, że dodatkowe dekoracje talerzy to głównie domena restauracji, coraz częściej panie domu sięgają po rozmaite gastronomiczne triki. Nic w tym dziwnego — dodanie gałązki tymianku czy paru kropel oleju balsamicznego potrafi całkowicie odmienić wygląd dania. Istotne jest to, by dobrać rodzaj dekoracji do ozdób, umieszczonych już na talerzach czy półmiskach.

Porcelana Ćmielów idealnie sprawdzi się tutaj jako baza. Wzory, które nanoszone są na gotowe wyroby, łączą ponadczasową klasykę z nowoczesnością. Porcelana tego producenta jest jak pomost pomiędzy starym dworem i pełnymi przepychu ucztami a rodzinnym obiadem w niedzielne popołudnie. Porcelana Ćmielów to symbol jakości i elegancji, który sprosta najtrudniejszym zadaniom i największym przyjęciom.