Jak przygotować pyszne i soczyste mięso?

Jak przygotować pyszne i soczyste mięso?

Mięso jest podstawowym składnikiem obiadów i gości na stołach wielu Polaków. Niezależnie od tego, jakie rodzaju mięso wybierzemy - wieprzowe, drobiowe, czy wołowe, warto znać kilka tajników, które sprawią, że będzie soczyste i pyszne. Sprawdź sposoby!

Mięso z patelni

Jednym ze sposobów na przygotowywanie mięsa jest smażenie. Jest to popularna metoda, a na patelni możemy usmażyć każdy rodzaj mięsa. Jak zatem sprawić, żeby było ono soczyste i kruche? Główną rolę odgrywa tu po pierwsze dobrej jakości patelnia z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu nie będziemy musieli użyć zbyt dużej ilości tłuszczu. Kolejna ważna kwestia to dobrze rozgrzana patelnia i można powiedzieć, że jest to najważniejszy element, zaraz po jej dobrej jakości. Wysoka temperatura pozwoli zamknąć strukturę mięsa i dzięki temu będzie ono soczyste. Sam proces smażenia powinien odbywać się na średnim ogniu, dzięki temu łatwiej będzie nam kontrolować na jakim etapie wysmażenia znajduje się mięso, a także unikniemy przypalenia. Warto zadbać także o odpowiednie warunki podczas smażenia mięsa i dolać na patelnię odrobinę wody lub wina, a następnie przykryć mięso przykrywką. Cały proces smażenia mięsa nie jest skomplikowany, a praktyka czyni mistrza!

Mięso z piekarnika

Kolejnym ze sposobów na przygotowywanie mięsa jest pieczenie w piekarniku. W tym przypadku najlepszym sposobem na soczyste i kruche mięso, będzie zamarynowanie nawet na kilka godzin przed pieczeniem. To sprawi także, że nasze mięso będzie niezwykle aromatyczne i pyszne. Idealnym naczyniem do przygotowywania soczystego mięsa jest brytfanna Zwieger. Posiada nieprzywierającą powłokę, dzięki której nie musimy używać tłuszczu. Sprawdzi się nie tylko do pieczenia, ale także smażenia. Mięso przygotowywane w brytfannie zachowuje pełnię smaku i aromatu, jest niezwykle soczyste i zdrowe. Wyjęte z brytfanny mięso warto osuszyć, a następnie obsmażyć na patelni, aby zamknąć pory. Do mięsa w marynacie możemy dodać także odrobinę alkoholu. Tak przygotowane mięso będzie idealnie kruche i soczyste!

Jakie dodatki do mięsa?

Pyszny obiad to nie tylko soczyste mięso, ale także dodatki, które razem stworzą pyszne i zdrowe danie. Do mięsa pasuje wiele produktów - różnego rodzaju kasze, a także ziemniaki lub bataty, z których możemy zrobić puree lub przygotować je w piekarniku. Świetnie sprawdzą się także pieczone warzywa, na przykład papryka, cukinia czy dynia. Idealnym dodatkiem do mięs są również różnego rodzaju sałatki.