Dieta antynowotworowa - co jeść, by nie zachorować?
Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Szczególnie w przypadku profilaktyki antynowotworowej, zdrowe odżywianie jest istotną kwestia. Dowiedziono, że spożywanie dużej ilości niezdrowych produktów spożywczych może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka. Sprawdź, co jeść aby nie zachorować.
Owoce w profilaktyce antynowotworowej
Owoce odgrywają szczególną rolę w zdrowym odżywianiu, w tym także w przypadku diety antynowotworowej. Przede wszystkim, wiele cennych składników odżywczych posiadają jagody Goji. Posiadają silne działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Jagody Goji w szczególności przyczyniają się do zahamowania rozwoju komórek raka żołądka, płuc czy jelit. Duże znaczenie w diecie nowotworowej odgrywają także owoce jagodowe. Możemy je także zasadzić w swoim ogródku, na przykład truskawki czy krzak borówki amerykańskiej. Cena sadzonek borówek jest atrakcyjna, a spożywanie owoców z własnego ogródka z pewnością przyniesie wiele korzyści zdrowotnych.
Cenne właściwości kawy
Coraz częściej mówi się o tym, jak wiele cennych właściwości posiada kawa. Ziarnista Arabica czy rozpuszczalna - rodzaj nie ma znaczenia. Każda kawa posiada składniki, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Napój ten sprawdza się także w profilaktyce antynowotworowej, dzięki zawartych w niej polifenolach. Mają one działanie przeciwutleniające i ograniczające rozwój komórek rakowych. Dodatkowo, kawa posiada wiele innych właściwości leczniczych. Zmniejsza ryzyko cukrzycy, poprawia krążenie krwi czy chroni przed chorobą Parkinsona.
Płatki owsiane
Płatki owsiane to produkt spożywczych o wielu cennych dla naszego zdrowia właściwościach. Są składnikiem porannych owsianek, wielu wypieków, a także produkuje się z nich mleko owsiane. Ich właściwości antynowotworowe wynikają z faktu, iż posiadają one beta-glukan. Związek ten przede wszystkim zmniejsza w jelitach ilość czynników przyczyniających się do powstawania raka jelita grubego. Dodatkowo, posiadają wiele innych właściwości zdrowotnych - obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz poprawiają glikemię osób borykających się z zaburzeniami tolerancji glukozy.
Dieta antynowotworowa powinna składać się przede wszystkim z dużej ilości owoców, ale również warzyw. Warto wybierać produkty spożywcze bogate w przeciwutleniacze. Pamiętajmy, że zdrowa dieta i ruch to podstawowe założenia profilaktyki antynowotworowej.