Dania z brytfanny - szybkie, zdrowe i smaczne
Brytfanna to naczynie, które gości w polskich domach o wielu lat. Ma wiele zastosowań i jest idealnym naczyniem do przygotowywania różnorodnych potraw kuchni polskiej i nie tylko. Możemy jej użyć zarówno do dań z piekarnika, a także używać jako większego garnka na kuchence elektrycznej, indukcyjnej czy gazowej.
Co to jest jest brytfanna?
Zacznijmy od tego, czym właściwie jest brytfanna? Możemy ją spotkać w niemalże każdej polskiej kuchni, a szczególnie popularna była w latach dziewięćdziesiątych. Jest to duże naczynie, najczęściej o owalnym lub prostokątnym kształcie. Zazwyczaj posiada pokrywkę. Nadaje się do przygotowywania wielu dań z piekarnika czy gotowanych na kuchence. Zachowuje idealny smak i aromat przygotowywanych potraw. Dania są soczyste, bogate w cenne witaminy i wartości odżywcze. Ogromnym plusem przygotowywania dań z brytfann jest fakt, że nie wymagają one korzystania ze zbyt dużej ilości tłuszczu. Dodatkowo, dzięki temu, że jest to spore naczynie, możemy z powodzeniem przygotować pyszny obiad, gdy spodziewamy się dużej ilości gości.
Rodzaje brytfann
Na początku, we wspomnianych wcześniej 90' latach, najczęściej spotykane były brytfanny żeliwne. Obecnie wykonywane są z wielu materiałów, które mogą mieć różne zastosowanie, w zależności od tego, do jakiego typu dań potrzebna jest nam brytfanna. Zwieger jest popularną firmą oferującą różnego rodzaju akcesoria do kuchni. W ofercie możemy znaleźć dobrej jakości brytfannę z odlewanego aluminium. Jest to materiał idealnie przewodzący ciepło, a dodatkowo posiada nieprzywierającą powłokę. Świetnie sprawdzi się zarówno do dań z piekarnika jak i tych, które wymagają wykorzystania kuchenki. Dzięki niej przygotujemy dania bez konieczności dodawania tłuszczu. W sklepach możemy znaleźć także brytfanny szklane, stalowe lub marmurowe. Każde z nich umożliwiają przygotowywanie pysznych i zdrowych posiłków.
Dania z użyciem brytfanny
Zdecydowaliśmy się na zakup brytfanny, i co dalej? Jakie dania najlepiej jest przygotowywać w tym naczyniu? Przede wszystkim, brytfannę wykorzystuje się do pieczenia mięsa. Wystarczy je odpowiednio przyprawić, a z pewnością wyjdzie aromatyczne i soczyste. Brytfannę możemy także wykorzystać do przygotowywania różnego rodzaju zapiekanek, potraw jednogarnkowych czy dań wegetariańskich. Świetnie sprawdzi się także do przygotowania gulaszu, bigosu, a nawet chleba czy ciasta. Naczynie to ma wiele zastosowań, a dania wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem.