Czym jest tahini i do czego można je wykorzystać?

Czym jest tahini i do czego można je wykorzystać?

Tahini - egzotyczne odkrycie w mojej kuchni

Każdy, kto kiedykolwiek odwiedził Bliski Wschód, na pewno spotkał się z pewnym produktem, który jest tam niezbędnym elementem kuchni. Mowa o tahini, czyli pastie sezamowej. Jest to dość specyficzne, gęste masło, o charakterystycznym, niepowtarzalnym smaku. Na Bliskim Wschodzie jest ono wykorzystywane do przygotowywania wielu dań, przekąsek i sosów.

Tahini powstaje z mielonych, prażonych nasion sezamu. Niektóre wersje tahini zawierają też dodatek oliwy z oliwek, co jeszcze bardziej podkreśla smak sezamu. Jest bogate w białko, zawiera dużo witamin, makro- i mikroelementów, a także błonnik. W związku z tym ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu.

Praktyczne zastosowania tahini - przepisy i inspiracje

Można by rzec, że tahini jest dość uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Passuje zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Poza tym, przy odpowiednim przygotowaniu, tahini stanowi dobrą bazę do wielu sosów.

  • Hummus - ten popularny bliskowschodni sos wykorzystuje tahini jako jeden ze swoich głównych składników. Wystarczy zmiksować ugotowaną ciecierzycę z dodatkiem tahini, soku z cytryny, czosnku i przypraw, a otrzymamy pyszny, domowy hummus.
  • Sos tahini - tahini z dodatkiem wody, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu daje nam wyśmienity sos. Idealnie nadaje się on do warzyw, sałatek, czy też jako dip do przekąsek.
  • Wypieki - tahini dodane do ciasta, da mu unikalny smak. Można je wykorzystać nie tylko do ciast i ciasteczek, ale też do muffinów, czy brownie.
  • Słodkie przekąski - z tahini, miodu i płatków owsianych możemy stworzyć zdrowe batoniki. Takie przekąski będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim sycące i zdrowe.

Tahini - podsumowanie smaków i możliwości

Tahini to produkt o niesamowicie bogatej różnorodności zastosowań w kuchni. Może posłużyć jako składnik do przekąsek, deserów, sosów czy dań głównych. Ma niepowtarzalny smak, doskonale uzupełniający wiele potraw. Jest również bardzo zdrowe, polecane zarówno dla osób prowadzących zdrowy tryb życia, jak i tych, którzy chcą urozmaicić swoje kulinaria.

Szukając tahini, warto zaopatrywać się w sklepach ze zdrową żywnością, które oferują produkty wysokiej jakości, wyprodukowane bez konserwantów i sztucznych dodatków. Zapewniam Wam, że tahini - raz odkryte - na stałe zagości w Waszych kuchniach!