Co jeść, aby było smacznie i zdrowo?
Smaczna i zdrowa dieta wcale nie musi być bardzo trudna. Istnieje wiele produktów na rynku, z których możemy z powodzeniem przygotować smaczne posiłki i desery. Rezygnacja ze szkodliwych składników w diecie to najlepsze, co możemy zrobić dla swojego organizmu. Sprawdź produkty, które są zdrowszą alternatywą dla tych popularnych.
Słodkie miody dla każdego
Miód gryczany znany jest od wieków ze swoich właściwości zdrowotnych i podbijających smak. Chętnie używamy go w kuchni zarówno do słodzenia deserów, jak i doprawiania sałatek. Swoje zastosowanie znajduje również w kosmetykach, jako składnik nawilżający i rewitalizujący. Miody tego typu mogą jeść bez obaw również dzieci, a łyżeczka zdrowych słodkości będzie lepszym rozwiązaniem niż baton pełen cukru. Dla osób starszych miód gryczany również jest polecany, ze względu na zmniejszanie ryzyka powstania miażdżycy i wzmacnianie naczyń krwionośnych. Kremowa i lekka konsystencja miodu sprawia, że nadaje się on zarówno do warzyw i owoców. Ponadto miód tego rodzaju nie jest tak bardzo słodki, jak inne, więc polubią się z nim osoby nieprzepadające za mocno słodkimi dodatkami.
Nieco inne jogurty
Na przestrzeni ostatnich lat wzrosła popularność diet wegańskich, dzięki czemu na półkach sklepowych pojawiło się wiele produktów pochodzenia roślinnego. Jogurty wegańskie dostępne są w wielu smakach, od tych czekoladowych i waniliowych po mocno owocowe i egzotyczne. Wykonane na bazie soi, kokosa, migdałów, nerkowca, owsa, a nawet mleka lnianego szybko podbijają serca nie tylko miłośników diet wegańskich. Są po prostu smaczne i bardzo zdrowe, a dodatkowo idealnie sprawdzają się dodawane do deserów w wersji fit. Jogurty roślinne są pozbawione cholesterolu, a często dodaje się do nich również probiotyki, które wzmacniają organizm i jego odporność. Jeśli chorujesz na nietolerancję laktozy, warto sięgnąć po jogurty wegańskie, które nie zawierają ani laktozy, ani białek mleka.
Cukiernia pełna zdrowia
Czy cukiernia może być pełna zdrowia? Oczywiście! Coraz więcej lokali decyduje się na wpisanie do swojego menu zarówno zdrowego pieczywa, jak i smacznych, niskokalorycznych deserów. Cukiernia sopot to miejsce, w którym możemy znaleźć fit desery odpowiednie dla osób z różnymi dolegliwościami, jak np. nietolerancją laktozy. Posiadają w swojej ofercie również wegańskie wypieki, dlatego zwolennicy tej diety również mogą rozkoszować się słodkimi produktami. Połączenie tradycyjnej cukierni z nowoczesnymi trendami to odpowiedź na potrzeby klientów, którzy chcąc zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie zaczęli wybierać zdrowsze produkty.
Zadbaj również o odpowiednią suplementację z leksykonem suplementów