Brytfanna do pieczenia jako niezastąpione naczynie w kuchni

Brytfanna do pieczenia jako niezastąpione naczynie w kuchni

Brytfanna to popularne naczynie wykorzystywane przez Polaków w kuchni. Dzięki odpowiedniej głębokości i gabarytom można w brytfannie przygotować zapiekanki warzywne, ciasta, mięsa czy chleby. To pokazuje tak naprawdę, jak wielofunkcyjne jest to naczynie. Nie da się ukryć, że brytfanna ma wiele zalet jednak, aby wykorzystać w pełni jej potencjał, musi być mądrze kupiona. Co należy wziąć pod uwagę przy zakupie brytfanny?

Jaką brytfannę wybrać?

Jeśli jesteś smakoszem pieczonych dań, to warto zakupić naczynie, jakim jest brytfanna. Dużą zaletą takiego naczynia jest możliwość wrzucenia wielu składników bez konieczności brudzenia kilku garnków i patelni. Dzięki czemu takie naczynie pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu w kuchni. Wybór brytfanny nie jest jednak prosty, ponieważ na rynku można spotkać brytfanny różniące się materiałem, głębokością czy dnem. Ilość poszczególnych propozycji od wielu producentów potrafi przyprawić o ból głowy. Przede wszystkim brytfanna powinna być dostosowana do kuchenki, jaką dysponujemy w kuchni. Jeśli dysponujemy kuchenką gazową lub elektryczną, wtedy nie musimy za bardzo zwracać uwagi na materiał. Najlepiej sprawdzi się brytfanna zwieger. Zakup powinien być szczególnie mądrze przemyślany, jeśli korzystamy z kuchenki indukcyjnej. W takim przypadku zaleca się zakup naczyń wykonanych ze specjalnych materiałów, tzw. ferromagnetyków.

Brytfanna szklana czy ze stali nierdzewnej?

W Polsce bardzo chętnie kupowane są brytfanny wykonane z żaroodpornego szkła. Naczynie tego typu świetnie sprawdza się w piekarnikach i mikrofalówkach. Nabywając taki produkt, możemy gotować w brytfannie nie tylko na palnikach czy płycie indukcyjnej, lecz także piec. Mając takie możliwości, z łatwością przyrządzimy mięsa i warzywa. Bardzo wiele osób stosuje takie narzędzie do przygotowania dania tzw. jednogarnkowego, które zawiera w sobie wiele produktów. Oprócz szkła do wykonania brytfanny producenci wykorzystują również stal nierdzewną. Materiał ten doskonale przewodzi ciepło i jest odporne na obrażenia mechaniczne. Warto przy zakupie zwrócić uwagę na dodatkowy element tj. ruszt. Zamontowany ruszt pozwala przygotować delikatne i lekkostrawne posiłki dla całej rodziny.

Wewnętrzna powłoka brytfanny

Pamiętajmy, że przygotowane posiłki nie tylko powinny być smaczne, lecz także zdrowe. Drugie założenie jest łatwe do spełnienia, jeśli gotujemy w naczyniach o najwyższej jakości. Gwarancją przygotowania zdrowego dania w brytfannie jest dno pokryte emalią. Ciekawą alternatywą jest powłoka ceramiczna, jednak ona podwyższa ceny za naczynia do gotowania.