Brytfanna, czyli odkryj klasykę na nowo
Brytfanna gości w naszych kuchniach nie od dzisiaj. Jest obecna w prawie każdym polskim domu, na dobre wpisała się też w naszą kulinarną tradycję. Wszystko dzięki jej wszechstronności i praktyczności. To naczynie jak żadne inne!
O brytfannie i jej zastosowaniu
Brytfanna to z reguły ciężkie i solidne, owalne naczynie z przykrywką, w którym można zarówno piec, smażyć, dusić, jak i gotować. To naczynie idealne do potraw wymagających dłuższej obróbki termicznej, takich jak wszelkie pieczenie, gulasze, zapiekanki lub inne dania jednogarnkowe, a nawet wypieki. Nic nie stoi też na przeszkodzie używaniu jej jako dużego garnka czy solidnej patelni. Możliwości są tutaj praktycznie nieograniczone. To duże, praktyczne naczynie sprawdzi się w każdej kuchni, również tej, w której nie przygotowuje się potraw mięsnych. Jeśli rozważasz zakup, koniecznie postaw na rozwiązania dobrej jakości, takie jak brytfanna Zwieger. Wysokiej klasy naczynie będzie zwyczajnie praktyczniejsze, choćby dzięki świetnej powłoce nieprzywierającej, która zapobiegnie przywieraniu, pozwoli gotować zdrowiej (przy minimalnej ilości tłuszczu) i znacznie ułatwi utrzymanie czystości.
Zalety gotowania w brytfannach
Brytfanna to naczynie, w którym z łatwością przygotujesz wszelkie zapiekane i duszone potrawy (zarówno mięsne, jak i te wegetariańskie czy wegańskie). Upieczesz też domowe ciasto i chleb, a w razie potrzeb, ugotujesz i usmażysz także to, co w każdym dobrej jakości garnku czy na patelni. Korzystając z brytfanny, zyskujesz nie tylko świetny efekt pod postacią przepysznych dań, oszczędzasz też mnóstwo czasu. Głównie dzięki temu, że zapiekana czy duszona potrawa przygotowywana w brytfannie nie wymaga nieustannej uwagi i mieszania. Ogromną zaletą jest tutaj świetne rozprowadzanie ciepła i jego długie utrzymywanie. Sam rozmiar naczynia sprawia także, że jest to wybór idealny, jeśli masz dużą rodzinę lub chcesz gotować na kilka dni.
Dlaczego warto postawić na dobrą brytfannę?
Za udaną potrawą stoi przede wszystkim jakość składników, dokładność i nasze wyczucie. Wszystkie te trzy elementy są niezbędne, ogromną rolę grają jednak także używane narzędzia. Nie sposób przecież wyczarować idealne danie bez kontroli nad procesem gotowania. Nie można też skupić się na procesie jeśli ciągle będziemy musieć walczyć z naczyniami. Gotowanie powinno być przyjemnością, nic nie powinno się przypalać czy przywierać. Z tego względu, warto zadbać o odpowiedną jakość wyposażenia kuchni. Dobrej jakości brytfanna nie tylko ułatwi gotowanie, ale da Ci też dzięki temu mnóstwo możliwości i zachęci do ich wykorzystania. To inwestycja na lata!
Brytfanna to klasyk, z którego nie warto rezygnować. Będzie wręcz idealna. Zarówno w wersji tradycyjnej (żeliwnej), jak i w tej nowoczesnej (aluminiowej z powłoką nieprzywierającą). Z pewnością znajdzie w Twojej kuchni nie jedno zastosowanie.