Białe wino – do jakich potraw pasuje najlepiej i z czym je zestawiać? Sprawdźmy!

Białe wino – do jakich potraw pasuje najlepiej i z czym je zestawiać? Sprawdźmy!

Wino, jako napój bogów znane jest ludzkości od niepamiętnych czasów. Idealnie podkręca smak wielu dań, a także jest perfekcyjnym dodatkiem, bez którego nie wyobrażamy sobie wielu potraw. Z jakimi przysmakami białe wino będzie współgrać najlepiej? Tego dowiesz się z naszego artykułu. Zostań z nami, aby jeszcze lepiej poznać zastosowanie białego wina w kuchni. Zapraszamy!

O tym należy pamiętać przed podaniem wina!

Zanim jednak przejdziemy do konkretów, przypomnimy, że podczas podawania białego wina ważna jest także jego temperatura. Wino o tym kolorze zawsze pijemy schłodzone. Jednak istotną kwestią jest to, aby go nie przemrozić, gdyż taki trunek traci wiele walorów smakowych, a picie bardzo schłodzonych napojów, nie zawsze należy do najprzyjemniejszych. W zależności od rodzaju wina jego temperatura oscyluje między 8 a 15°C. Wina pełne, czyli te o wyższej zawartości alkoholu (więcej niż 13,5%) powinno serwować się w temperaturze między 12 a 15°C, natomiast wina lekkie (do 12% zawartości alkoholu) należy schładzać do temperatury od 8 do 10°C.

Do jakich potraw serwować białe wino?

Białe wino, białemu winu niestety nie jest równe, a to z powodu, że możemy wyróżnić kilka rodzajów tego boskiego napoju, z których każde współgrać będzie z zupełnie innymi potrawami:

Wino białe wytrawne

Białe wino wytrawne o zdecydowanie mocniejszym smaku idealnie dopasuje się do potraw, w których króluje drób oraz ryby w tym szczególnie dorsz, owoce morza, sałatki czy białymi serami takimi jak np.feta. Świetnie sprawdzi się także w potrawach, w których dominuje sos śmietanowy, czyli np. makarony.

Wino białe półwytrawne

Ten rodzaj białego wina idealnie skomponuje się ze smakiem białego mięsa, do którego zaliczamy oczywiście drób, również ten dziki, czyli kuropatwy, bażanty czy przepiórki. Białe mięso to oczywiście także królik i zając. Wino półwytrawne przez swój konkretny, jednak już nie tak dominujący i wyraźny smak idealni dopasuje się do smaków delikatnego mięsa białego.

Wino białe półsłodkie

Wino białe półsłodkie najlepiej podawać w towarzystwie gotowanych lub przyrządzanych na parze ryb oraz indyka. Trunek ten perfekcyjnie zrównoważy ostry smak w pikantnych daniach, sprawdzi się też przy mniej słodkich deserach.

Wino białe słodkie

Słodkie białe wino to świetny dodatek do owoców i deserów – czekolady, lodów, bitej śmietany i wielu innych smakowitych wypieków.

Tak więc który rodzaj wina najlepiej sprawdzi się przy Twoim stole? Otóż tak jak to przedstawiliśmy w powyższej rozpisce – najlepiej dopasować rodzaj wina do podawanych potraw. Dużą role odgrywają tutaj również indywidualne preferencje, zarówno Twoje, jak i osoby, z która zasiadasz do butelki wina.